IFGM
AMIF
KINEMEZ

Cervicàlgia

Què és

Es denomina cervicàlgia al quadre de dolor situat en la regió cervical de causa variable. 

Causes

No existeix una sola causa que expliqui el dolor crònic d'aquesta zona però, segons els investigadors, la gran majoria té el seu origen en els canvis degeneratius de les vèrtebres cervicals. Aquests processos afecten al disc vertebral i/o a les articulacions posteriors. Cada gest del cap provoca dolor. Serà el nervi sensitiu l'encarregat de transmetre aquesta informació quan existeix un procés inflamatori dels teixits.

Però perquè es degeneren les vèrtebres? Hi ha causes secundàries que ho expliquen com: traumatismes, infeccions, malformacions congènites, i altres; però en realitat la gran majoria de cervicàlgies no tenen una causa evident. Ens limitem a dir que és una contractura muscular o una sobrecàrrega o un bloqueig articular. 

La nostra versió és una mica diferent. La posició del cap i la forma de la regió cervical, estan supeditades a: la vista, l'oïda, la mandíbula, la personalitat, fins i tot a la posició dels nostres peus. Tot això influeix sobre la bona mecànica d'aquesta zona. No hi ha bon port del cap sense una bona postura global. Així una hiperlordosi cervical o una rectificació cervical a causa de un desequilibri de les cadenes musculars, pot ser l'origen d'una mecànica vertebral defectuosa. Apareixen les contractures musculars, els bloquejos articulars, els desgasts i amb el temps la veritable patologia cervical: artrosi, protusions, hèrnies discals, estenosi,… 

Símptomes

El dolor en el coll pot ser aïllat o acompanyar-se de mal de cap (cefalea), sensació de mareig amb els canvis de posició d’aquest. Aquesta simptomatologia pot tenir el seu origen en la columna cervical o en altre lloc. No tots els marejos tenen el seu origen en la columna cervical.

Quan, a més del dolor cervical, s'uneix un dolor al braç, amb formigueig o sensació de coïssor en el membre superior, ho anomenem cervicobraquiàlgia. En aquest cas és possible que existeixi una irritació d'una arrel nerviosa cervical per una hèrnia discal.

Diagnòstic

L'estudi ha de basar-se en una correcta història clínica (què li fa mal,  per on es distribueix el dolor, existeix alguna postura que millori o empitjori la simptomatologia, etc), seguida d'una exploració clínica amb palpació de la columna i la seva musculatura, exploració de la mobilitat articular i també una exploració neurològica (força, reflexos, sensibilitat).

Associem a aquest examen clínic una anàlisi global, és a dir, les alteracions posturals i l'estat de les cadenes musculars. Sempre en segon lloc i mai substituint a l'exploració clínica, han de realitzar-se una sèrie de proves complementàries: radiografies, ressonància magnètica, TAC i altres proves per a completar l'estudi. Un especialista mèdic serà qui decideixi la conveniència o no d'efectuar aquests estudis complementaris per a establir un diagnòstic precís. Recordi que la gran majoria de cervicàlgias poden diagnosticar-se i tractar-se sense cap prova.

Tractament

La reeducació postural Mézières tracta eficaçment aquesta patologia. L'enfocament haurà de ser sempre global si volem mantenir els resultats a llarg termini. L'èxit radica a buscar la causa primària de la lesió que pot estar o no en la regió cervical. La teràpia manual específica de l'eix crani-sacral, reharmonització de les cadenes musculars, millora de la imatge corporal, són algunes de les tècniques utilitzades en els nostres tractaments.

És important associar a la fisioteràpia normes de ergonomia laboral. S'ha d'estudiar el lloc de treball de cada persona per a aconsellar sobre les postures i el mobiliari més adequat. En general, els tractaments medicamentosos (analgèsics, antiinflamatoris, relaxants musculars) i els ortopèdics (collets), estan indicats únicament per a la fase aguda que sol durar diversos dies. El seu metge li orientarà millor sobre aquest particular.

Catellano
Català
Franais