IFGM
AMIF
KINEMEZ

Espondilolisi - Listesi

Què és?

 La espondilolisi és el trencament de la unió entre el cos de la vèrtebra i la zona articular (istme vertebral). Pot afectar-se un o tots dos costats. El cos de la vèrtebra queda “lliure”. Quan aquest llisca cap a davant (anterolistesi) o cap a enrere (retrolistesi) llavors passa a denominar-se espondilolistesi.

Causes

Trobem una causa congènita quan aquesta unió no s'ha format adequadament durant el creixement. Quan la causa és l'adquirida, pot ser deguda a un traumatisme directe, o per lleus microtraumatismes repetitius sobre aquesta zona molt típica de certs esports en els quals es realitza una hiperextensión de la columna lumbar com la gimnàstica esportiva, tennis, acròbates,…

Símptomes

Les espondilolisis solen afectar principalment a la 4 i 5 vèrtebra lumbar. En una primera fase es produeix una lumbàlgia, però si aquesta vèrtebra es desplaça (espondilolistesi) pot produir-se un dolor radicular o medul·lar per compressió del sistema nerviós com passa quan hi ha una hèrnia discal.

Diagnòstic

A més de la informació que obtenim de l'examen clínic, és imprescindible una radiografia i/o un TAC per veure el desplaçament de la vèrtebra. La ressonància magnètica ens ofereix una informació útil sobre el teixit i, per tant, la compressió de l'arrel nerviosa o de la medul·la espinal.

Tractament

Habitualment el tractament conservador sol ser la primera elecció.  Existeixen unes normes útils com: l'adequada informació per part del professional sobre la seva lesió, adequada ergonomia en el treball, cert repòs físic i psíquic, alguns medicaments en fase aguda recomanats pel seu facultatiu (antiinflamatoris i analgèsics per exemple) i sobretot fisioteràpia. Existeixen publicacions serioses que demostren com un bon programa de fisioteràpia fa disminuir la simptomatologia i augmentar la funcionalitat. En aquest sentit, Mézières està especialment indicat doncs en reequilibrar les tensions de les cadenes musculars reharmonitza la postura i alleuja el dolor.  Així, per exemple, sabem que un mal pronòstic és la hiperlordosi. Aquesta deformitat pot afavorir el desplaçament de la vèrtebra.

El tractament quirúrgic sol ser l'última alternativa i només quan els símptomes són greus i de progressió ràpida.

Catellano
Català
Franais