IFGM
AMIF
KINEMEZ

Estenosi

Què és?

Estenosi significa estrenyiment.  Pot estar a dos nivells: estrenyiment del canal espinal per on transcorre la mèdula 

(estenosis medular), o bé, estrenyiment dels forats intervertebrals per on passa l'arrel nerviosa (estenosi foraminal). Causes

Existeixen causes congènites encara que la gran majoria són adquirides conseqüència d'un procés degeneratiu.  Aquest espai es pot estrènyer per una hèrnia de disc o per invasió del teixit ossi entre les causes més habituals.

Símptomes

La estenosi medul·lar més comuna es produeix a la zona lumbar denominant-se també mielopatia.  El pacient refereix lumbàlgia o/i dolor radicular.  El dolor a l'esquena i cames pot augmentar en caminar de forma intermitent, obligant a la persona a parar-se, la qual cosa es coneix com a claudicació intermitent.

Diagnòstic

A més de la informació que obtenim de l'examen clínic, és imprescindible un TAC per veure l'estrenyiment del canal medul·lar. La ressonància magnètica també ens ofereix una informació precisa sobre el teixit i per tant la compressió de l'arrel nerviosa o de la medul·la espinal.

Tractament

Habitualment el tractament conservador sol ser la primera elecció. Existeixen unes normes útils com: l'adequada informació per part del professional sobre la seva lesió, adequada ergonomia en el treball, cert repòs físic i psíquic, alguns medicaments en fase aguda recomanats pel seu facultatiu (antiinflamatoris i analgèsics per exemple) i sobretot fisioteràpia. Hi ha publicacions serioses que demostren com un bon programa de fisioteràpia fa disminuir la simptomatologia i augmentar la funcionalitat. En aquest sentit, Mézières està especialment indicat, doncs en reequilibrar les tensions de les cadenes musculars, afavoreix l'obertura dels espais estrets, per exemple del forat de conjunció.  D'aquesta manera el símptoma millora, la postura es normalitza i també les possibles compensacions que es produeixen a causa del reflex antidolor.

El tractament quirúrgic sol ser l'última alternativa i només quan els símptomes són greus i de progressió ràpida

Catellano
Català
Franais