IFGM
AMIF
KINEMEZ

Sòl pèlvic - Abdominals

Què és el sòl pèlvic?

El sòl pèlvic està format per una sèrie d'estructures anatòmiques, fascies, músculs, vasos, nervis i orificis, que tanquen la base de l'abdomen formant un rombe osteofibrós delimitat per la sínfisi púbica, les branques òssies isquio-púbiques, els isquions i el cóccix.  És la regió perineal.

La funció del sòl pèlvic consisteix a proporcionar sustentació a tota la part baixa de l'abdomen i permetre el pas dels seus 3 orificis: uretra, vagina i anus, exercint un paper molt important en el control uretral i anal.

Quines són les causes de lesió del sòl pèlvic?

Hi ha diferents factors que poden afectar la musculatura del perineu o sòl pèlvic, entre els més importants podem trobar la cirurgia génito-urinària i/o tractament farmacològic, l'embaràs, part i post-part, l'envelliment i menopausa, tos crònica i tabaquisme, restrenyiment, obesitat, exercici físic intens i activitat laboral de càrrega o impacte.

Símptomes

Una disfunció del perineu pot tenir diferents conseqüències com la incontinència urinària, prolapses viscerals (descensos de matriu, bufeta o recte) que causen sensació de pesantor sobre el perineu, disfuncions sexuals (disminució de la sensibilitat, dolor), infeccions urinàries de repetició i alteracions posturals (flaccidesa abdominal, desplaçament de masses corporals).

Diagnòstic

És imprescindible realitzar una història clínica completa que inclogui els antecedents, conèixer l'estat actual de la persona i la seva patologia; així com recollir els signes i símptomes de la pacient.

Seguidament realitzarem l'exploració física, amb especial atenció a la zona pèlvica i lumbar, a la zona abdominal i diafragmàtica, així com a la respiració.

L'anàlisi postural i de la cadenes musculars completarà l'exploració global.

Per finalitzar realitzarem un test de la musculatura del perineu per via intravaginal, per reconèixer la zona i valorar el to muscular.

Tractament

És important realitzar un tractament preventiu en aquelles persones que tinguin factors de risc per desenvolupar patologia, i valorar en cada cas les mesures preventives que li seran necessàries per evitar l'evolució.

El tractament va dirigit a reconèixer la zona del sòl pèlvic, retornar la consciència corporal a través d'un treball de sensibilització i propiocepción de la pelvis externa i interna. Es realitza un treball respiratori i de llibertat del diafragma, per poder introduir, quan sigui necessari, un treball abdominal hipopresivo.

És important valorar en cada cas la possibilitat de fer la Gimnàstica Abdominal Hipopresiva (GAH). La GAH consisteix en una sèrie ordenada d'exercicis posturals rítmics que reforceran la faixa abdominal sense efectes negatius sobre el sòl pèlvic.

Finalment és important introduir aquest treball en la reeducació postural a través del Mètode Mézières per completar el tractament i integrar-ho en la globalitat de la postura i el moviment.

Catellano
Català
Franais