IFGM
AMIF
KINEMEZ

Condromalàcia rotuliana

Què és?

La ròtula o patela és un os de forma arrodonida i aplanada, situada en la part anterior del genoll. És un os "solt" subjecte pel tendó rotulià i pel múscul cuádriceps, i que s'articula amb el fèmur, d'aquí el seu nom d'articulació fémoro-patelar. Aquesta articulació juntament amb la qual formen el fèmur i la tíbia, constitueixen l'articulació del genoll. La seva principal funció és la de participar en els moviments de flexió i extensió. Quan existeix una mala alineació de la ròtula, es produeixen friccions durant els moviments provocant una sobrecàrrega del cartílag de la ròtula i una degeneració evolutiva.

Aquesta lesió es coneix amb diversos noms. A més de condromalàcia rotuliana, també es denomina síndrome fémoro-patelar, o síndrome de hiperpresió rotuliana externa, o síndrome anterior del genoll.

Símptomes

Dolor en la cara anterior del genoll que s'accentua en realitzar els moviments de flexo-extensió del genoll, sobretot pujar i baixar escales o ajupir-se flexionant els genolls.  Si la degeneració és important poden existir inflamació, limitació del moviment i crepitacions. 

Causes

El genoll conté una quantitat petita de líquid que lubrica el cartílag. També ajuda a fer de coixí per l'articulació. En la osteoartriti, aquest líquid no funciona correctament, la qual cosa dificulta moure les articulacions.  Si bé la causa d'una condromalàcia rotuliana pot ser secundària a un traumatisme directe o a factors congènits, el més freqüent és que la causa sigui estructural i funcional. Una mala alineació del membre inferior (flexum o recurvatum de genolls, o genu-valgum (forma de "X")), una mal suport del peu, la hiperlordosi lumbar, o la falta de flexibilitat muscular, pot estar en l'origen d'aquesta malaltia.

Diagnòstic

Un examen clínic realitzat per un professional experimentat sol ser suficient per emetre un diagnòstic encertat. No obstant això, poden ser necessari la realització de radiografies en diferents posicions o fins i tot un TAC per conèixer el grau de desalineació dels ossos.

Tractament

El tractament sol ser conservador. És important que el genoll es mantingui actiu i el pacient tingui un pes i una alimentació saludables. El sobrepès és enemic número u del desgast articular. Algunes persones pot ser que necessitin prendre també analgèsics (fàrmacs o naturals) o suplements nutricionals per disminuir el dolor i mantenir-se en moviment. Fer exercici suau ajuda també a tenir menys dolor i millor funcionalitat. El caminar per terrenys plans, nedar i l'exercici aeròbic aquàtic són bones opcions, evitant en tant que sigui possible pujar i baixar escales o pendents o caminar per la muntanya.

La fisioteràpia que es realitza a KineMez es fonamenta en el concepte de globalitat per al tractament d'aquestes dolències. Efectivament, la interrelació de les cadenes articulars (peu, turmell, genoll, maluc, columna, etc.) és tan estreta que qualsevol desajustament d'una implica a l'altra. Així per exemple, una hiperlordosi lumbar pot afavorir un genu-recurvatum que al seu torn provoqui un inestabilitat rotuliana i el dolor conseqüent. Si no es tracta l'esquena difícilment la ròtula podrà millorar la seva alineació.

És necessari un estudi precís de la seva postura i de les seves cadenes musculars, perquè, a partir d'aquesta anàlisi, es pugui plantejar un tractament integral. Vostè ha de saber que nombrosos estudis confirmen que la potenciació selectiva del quàdriceps no millora aquesta lesió. En moltes ocasions s'indica als pacients tonificar aquest múscul però això no només no fa millorar sinó que pot empitjorar el seu problema. Els esportistes que fan halterofília solen sofrir de condromalàcia rotuliana.

La cirurgia pot estar indicada en casos molt particulars. Una malformació congènita de qualsevol os del genoll o, en casos de artrosi fémoro-patelar severa pot precisar una transposició òssia o una pròtesi.

Catellano
Català
Franais