IFGM
AMIF
KINEMEZ

Lesions del lligament

Què és el lligament i per què serveix?

El lligament és una cinta o membrana de teixit fibrós dens, principalment col·làgen, el qual s'insereix en els ossos o cartílags i que serveix com a nexe d'unió de les articulacions.

La funció dels lligaments és bàsicament la unió i estabilització d'aquestes articulacions.

Què és una lesió lligamentària?

És l'afectació del teixit conjuntiu produït per una distensió, trencament parcial o total.

Causes

Un traumatisme directe sobre l'articulació pot provocar un sobreestirament del lligament, que segons la intensitat pot ser des d'una distensió sense trencament o esquinç comú (grau I), un trencament parcial (grau II) fins a un trencament total (grau III).

Símptomes

Dependrà del grau de lesió, és a dir, si solament és un esquinç o s'ha trencat.

En general apareix un dolor agut que impedeix el moviment i una tumefacció. Si és grau II sol aparèixer un hematoma amb lleugera inestabilitat articular, mentre que en el trencament total tots aquests símptomes són de major intensitat quedant l'articulació inestable.

Diagnòstic

Un interrogatori bàsic i test clínics específics ens donen una informació molt precisa del tendó i grau de lesió, no obstant això, es poden prescriure proves complementàries (ressonància magnètica) per confirmar el diagnòstic i conèixer si existeixen arrencaments ossis associats.

Tractament

Sempre que les lesions ligamentoses no comportin una ruptura massiva de les fibres i/o una inestabilitat excessiva de l'articulació afectada, o una impossibilitat gairebé total de nostres funcionis biomecàniques, el tractament d'elecció sempre serà conservador o ortopèdic. En el cas de trencaments totals el tractament haurà de ser quirúrgic. Per a la resta, el tractament es basarà en la reducció immediata de la inflamació i del dolor, seguit d'un programa de reeducació per a la millora de l'estabilitat, la força i la propiocepció, a més d'un bon entrenament de tornada a l'activitat esportiva específica.

Des del punt de vista de global, en ocasions podem actuar a través de la prevenció. Així per exemple, les persones que sofreixen esquinços de repetició en els seus turmells pot ser deguts a un mal suport del peu secundari a la forma que tenen els seus membres inferiors. Les tensions de les cadenes musculars pot afavorir la desalineació de les cames i, en conseqüència, un mal suport del peu.

Catellano
Català
Franais