IFGM
AMIF
KINEMEZ

Luxacions

Què és una luxació?

Una luxació és una dislocació permanent dels extrems ossis que conformen una articulació. L'exemple més clar ho podem trobar en la luxació d'espatlla, la qual és la més freqüent. Aquesta es basa en el desplaçament del cap de l'húmer fora de la cavitat que li procura l'escàpula.

Causes

Les causes solen ser un important impacte sobre l'articulació que fa que un dels seus ossos surti del seu lloc. Quan la luxació és incompleta, es denomina subluxació. Quan una luxació es produeix de forma repetida es diu luxació recidivant.

A més d'un traumatisme directe, en ocasions l'articulació es pot luxar per un mal gest, com és el cas de l'espatlla. La causa acostuma a ser la hiperlaxitud de la càpsula articular i dels lligaments.

Símptomes

Els símptomes que trobem, solen ser dolor intens i la impotència funcional de l'articulació afectada. A més sol aparèixer una inflamació local depenent de la gravetat de la lesió.

Diagnòstic

A més de l'exàmen clínic una radiologia simple permet confirmar la dislocació i la seva direcció. La ressonància magnètica permet esclarir l'existència de determinades lesions secundàries a la luxació (os, lligaments, músculs,...).

Tractament

En la fase aguda de tota luxació, el primer que s'ha de fer és la recol·locació de l'articulació al més aviat possible per un professional. En ocasions la reducció ha de realitzar-se en les urgències d'un hospital.

El tractament habitual sol ser conservador basat en una immobilització temporal, analgèsics per al dolor i fisioteràpia. Després d'una dislocació es produeix una afectació dels teixits capsulars, lligamentosos i musculars. Recobrar l'estabilitat de l'articulació mitjançant un programa específic d'exercicis és fonamental.

La cirurgia està reservada per a grans inestabilitats amb luxacions molt repetides, o bé en lesions on s'afecta part de l'anatomia de l'articulació. En qualsevol cas, la fisioteràpia postquirúrgica serà de gran importància.

Catellano
Català
Franais