IFGM
AMIF
KINEMEZ

Dolor crònic

Què és?

El dolor crònic o síndrome dolorós crònic (SDC), es pot definir com un conjunt de manifestacions físiques, psíquiques i del comportament, que dura més de tres mesos, on la persona sent un malestar continu, d'intensitat variable i de localització poc especifica, es pot considerar com una malaltia en si mateixa.

Causes

El SDC pot aparèixer secundari a un traumatisme lleu o després d'una operació o d'un traumatisme psíquic. Estudis realitzats sobre l'etiologia del dolor crònic estableixen un vincle amb un procés psicològic anomenat SOMATITZACIÓ, en el qual els estats emocionals es manifesten en patiments orgànics i alguns ho han relacionat amb situacions d'ansietat, depressió o malestar emocional.

Símptomes

L'Associació Internacional per a l'Estudi del Dolor (IASP) defineix al dolor com “una experiència sensorial i emocional desagradable relacionada amb dany real o potencial d'algun teixit”.  És una impressió penosa experimentada en un òrgan i transmesa al cervell pels nervis sensitius. Aquest símptoma pot tenir el seu origen o etiologia interna o externa. Però es diu en general que el dolor és una sensació per la autopreservació de l'individu.

Els dolors crònics més freqüents són els de cap i el d'esquena. Però aquesta patologia pot ser ocasionada per entitats com l’artritis, bursitis, tendinitis i altres patiments inflamatoris, neuropatia postherpes zoster, paràlisi de Bell, neuropatia diabètica, síndrome de túnel carp, seqüeles postquirúrgiques amb lesions en nervis, etc.

La SDC interfereix en la vida de la persona i de la família. S'altera el somni, la vida laboral, social, sexual, etc. El que comporta que el pacient presenti sentiments de desesperança i desemparament. L'estrés o la depressió solen acompanyar a la SDC

Diagnòstic

S'han de conèixer els antecedents patològics, les causes primàries desencadenants, el perfil bionutricional, la durada i intensitat dels símptomes.  No existeix cap prova complementària que diagnostiqui aquesta malaltia.

Tractament

Ha de basar-se en un enfocament integral de la persona incloent medicaments o bé tractament basat en la nutrició ortomolecular, tècniques de relaxació i fisioteràpia.

A KineMez abordem aquesta dolència mitjançant la teràpia manual, exercicis de flexibilització, treball de la respiració i consciència corporal i, sobretot, un enfocament d'optimisme en cadascuna de les interaccions amb el pacient.

Catellano
Català
Franais