IFGM
AMIF
KINEMEZ

Fractures

¿Què és un os?

Un os és qualsevol peça que conforma l'esquelet. Són els encarregats de donar al cos una estructura rígida, que permet realitzar moviments i que, a més, protegeix els òrgans més vitals que ens donen vida (cervell, cor, pulmons, etc.).

També hem de saber que dins dels ossos s'allotja la medul·la òssia, estructura tova que té com a missió la formació de cèl·lules sanguínies (glòbuls vermells, blancs i plaquetes).

Què és una fractura?

Una fractura és el trencament d'un os, produïda de manera traumàtica o espontània. Aquesta fractura òssia, en situacions normals, sol consolidar-se a partir del mes i mig.

Podem classificar les fractures de diferents maneres:

a) Segons el nombre de fragments: Simple (solament una línia de fractura) o conminutes (on l'os, o una part d'ell, queda reduït a petits fragments).

b) Segons el seu aspecte: oberta (fractura complicada amb una ferida en la pell que comunica amb el focus de fractura), tancada (fractura que no està en contacte amb l'exterior), en “tija verda” (fractura pròpia dels ossos en etapa de creixement), per arrencament ossi (un petit fragment d'os se separa junt la inserció d'un tendó o lligament, i per estrès (sobrecàrrega directa i repetida sobre un os freqüent en esportistes).

Causes

La causa principal de les fractures solen ser: ser degudes a un traumatisme directe o indirecte sobre la zona afectada, causades per l'esport, el lloc de treball, accidents de trànsit, etc.

En les persones majors l'os pot trencar-se previ a una caiguda. Això és a causa que la qualitat de l'os, la seva resistència, ha disminuït a causa de la osteoporosi.

Símptomes

El grau de dolor, impotència funcional, la deformació, inflamació, hemorràgies, etc. dependrà del tipus de fractura. Així per exemple, en una fissura el símptoma dominant és el dolor i una moderada impotència funcional, mentre que una fractura completa a més apareixerà un hematoma immediat.

Diagnòstic

És imprescindible una radiografia o en casos de dubte un TAC.

Tractament

Depèn en gran mesura de la gravetat de la lesió i també de l'os fracturat. En funció del tipus de fractura, el tractament pot ser conservador o quirúrgic. En tots dos casos la fisioteràpia és imprescindible per minimitzar les possibles seqüeles.

Perquè una fractura es guareixi és necessari un temps d'immobilització perquè es formi el call ossi. No obstant això, avui dia el tractament precoç, tant en les fractures quirúrgiques com no quirúrgiques, és bàsic per a una ràpida recuperació, en cas contrari un excés d'immobilització pot provocar rigideses articulars que retardaran la recuperació.

Un bon programa de fisioteràpia li assegurarà que la seva articulació sofreixi la menor rigidesa possible, així com la recuperació de la força i l'estabilitat. Però és important recordar que el tractament no ha de ser exclusivament local, és a dir, de la zona fracturada, sinó que també hem de realitzar un treball més global per evitar que les compensacions que fa el cos després d'una lesió, perjudiquin a una altra zona del nostre cos. Així com exemple, una fractura de turmell, pot ocasionar una limitació articular afectant a les articulacions properes com el genoll o maluc, fins i tot arribar a l'esquena. Amb el temps, si aquests mals gestos no desapareixen és possible que acabi sofrint un dolor d'esquena l'origen de la qual podria haver estat la lesió del turmell mal guarida.

A KineMez l'ajudem a recuperar la funció de la zona i a evitar futures complicacions.

Catellano
Català
Franais