IFGM
AMIF
KINEMEZ

Osteoporosi

Què és?

És una malaltia en la qual els ossos es tornen fràgils i més propensos a fracturar-se. En general, l'os perd densitat, que mesura la quantitat de calci i minerals en l'os. Quan existeix un lleu pèrdua de qualitat de l'os es denomina osteopènia, quan aquesta pèrdua és important es diu osteoporosi.

Causes

L'os és un teixit viu en constant renovació. L’osteoporosi es presenta quan l'organisme no és capaç de formar suficient os nou, quan gran quantitat de l'os existent és reabsorbit pel cos o en tots dos casos.

El calci és un dels minerals necessaris per a la formació dels ossos. Si un no obté suficient calci o vitamina D, o si el cos no absorbeix suficient calci de la dieta, els ossos poden tornar-se fràgils i més propensos a fractures.

La causa principal de la pèrdua òssia és la disminució dels nivells d'estrògens en les dones en el moment de la menopausa i una disminució de la testosterona en els homes. També pot influir els desequilibris nutricionals presents en la nostra dieta. No és únicament un problema de consum de minerals sinó de com aquests es poden perdre en un intent d'equilibrar el PH per un excés d'acidificació metabòlica.

No obstant això estan descrites moltes més causes o factors de risc com: inactivitat perllongada, ingesta de tòxics com a alcohol o tabac, certes malalties.

Símptomes

En general l’osteoporosi no provoca dolor però si que existeixen certs riscos quan l’osteoporosi és avançada:

  • Hipersensibilitat òssia
  • Fractures amb poc o cap traumatisme ( risc a partir dels 50 anys en dones)
  • Pèrdua d'alçada (fins a 6 polzades o 15 centímetres) amb el temps
  • Aixafaments vertebrals originant una lumbàlgia.
  • Postura encorbada o hipercifosi.

Diagnòstic

Per mesurar la densitat mineral òssia és necessari una densitometria de la regió lumbar i de l'articulació del maluc. Això permet conèixer el grau d’osteoporosi i el risc de sofrir fractures.

A més solen ser necessàries anàlisis de sang i orina.

Tractament

És molt important la prevenció o evitar la progressió de la malaltia. Per això existeixen recomanacions molt útils:

1. Dieta saludable

2. Usar medicaments per al control hormonal i mineral, o bé conducta basada en la nutrició ortomolecular.

3. Pràctica d'exercici diari. Passejos en hores amb presència de sol suau, trotar, ballar, ioga, tai-chi.

4. Fisioteràpia. Exercicis específicament dissenyats per treballar el moviment, la flexibilitat i la consciència corporal. Programa d'exercicis per evitar el risc de caigudes.

5. Eviti els hàbits tòxics com l'alcohol i el tabac, l'obesitat, caminar amb superfícies lliscants, les catifes relliscoses de casa seva o obstacles, col·loqui barres en el bany, tingui les sabates ben ajustades.

Catellano
Català
Franais